Despre noi

CASA DE VINURI ZAIG

- Povestea Vinului de Teaca -

- Via tănără, plantație 2013 -

Ținutul sașilor. “Siebenburger”. Tărâmul celor şapte cetăţi. Undeva, în zona Bistriței – cea mai nordică dintre cetățile săsești – se dezvoltă de câțiva ani o podgorie mică, unde se produc vinuri alese. Istoria bogată a acestor locuri își păstrează amintirile nu doar în povești, ci și în sevele pământurilor. Saşii au ajuns aici pe la 1260. Dar prima atestare documentară e o relatare a cărturarului german Johannes Tröster. El menționează în cartea sa, “Das Alt und Neu Teutsche Dacia”, (Nürnberg, 1666), că vinurile de la Tekendorf (Teaca) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

În secolul trecut, la începutul anilor ’60, vinificaţia modernă a fost introdusă și în aceste locuri, iar la Teaca a apărut un centrul viticol, sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990, viticultura din zonă intră într-o perioadă marcată de un declin accentuat. Însă, în anii din urmă, unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să îmbine tradiţiile săseşti de acum câteva secole cu tehnologia modernă. E o punere laolaltă a unor idei vechi cu unele foarte noi, împletind meseria cu arta. Și totul se face în așa fel încât să se păstreze vie amprenta locului şi a oamenilor.

Ne găsiți în același loc de unde începe și povestea strămoșilor noștri. În comuna Teaca. Am plantat 13 hectare de viță nobilă, în 2013. Păstrăm însă și via veche, cea care a fost sădită în urmă cu o sută de ani. Este un adevărat monument, care are nevoie de îngrijire manuală, extrem de meticuloasă. Iată de ce vinurile noastre sunt o punte de legătură între generații. Ne-am împlinit visul de a vă aștepta oricând, în crama noastră de familie, unde producem anual în jur de 700 HL de vin. Procesul de fermentație se face în vase din inox controlate termic. Iar pentru maturare folosim butoaie din stejar.

Sunteți bineveniți să ne călcați pragul, să degustați vinurile noastre, și să aflați mai amănunțit istoria acestei părți de lume. Între timp, rolul povestitorului e preluat, cu delicatețe, de soiurile pe care le cultivăm: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Feteasca Regala, Fetească Albă. Pentru că toate poveștile acestor locuri, toți cei care vor fi lucrat vreodată aceste pământuri, fiecare atingere, orice rază de soare sau picătură de ploaie vibrează undeva, în adâncul vinurilor noastre. 

Anul înființării cramei: 2013

Poziționare plantație: Transilvania

D.O.C.: Lechința - Teaca

Numarul de hectare: 13 Ha

Litri de vin îmbuteliați anual: 15.000 L

Proprietar: Zaig Eckehardt

Vinificatori: Cristina Carazan, Zaig Eckehardt

- Podgoria Lechinta -Teaca-

- Vie centenara, are peste 100 de ani. Soiurile sunt Fetească Albă, Muscat Ottonel, Neuburger, Traminer -

- Butucul vechi, de 100 de ani -

- Cercul Ardelenesc -

- Casa de vinuri ZAIG -

- Crama -

- Vinurile din producția 2019 -