Selectează o Pagină

Casa de vinuri Zaig

Povestea

Vinului de Teaca

Ținutul sașilor. “Sibenburgen”. Tărâmul celor șapte cetăți. Undeva, în zona Bistriței – cea mai nordică dintre cetățile săsești – se dezvoltă de câțiva ani o podgorie mică, unde se produc vinuri alese.

Istoria bogată a acestor locuri își păstrează amintirile nu doar în povești, ci și în sevele pământurilor. Sașii au ajuns aici pe la 1260. Dar prima atestare documentară e o relatare a cărturarului german Johannes Tröster. El menționează în cartea sa, “Das Alt und Neu Teutsche Dacia”, (Nürnberg, 1666), că vinurile de la Tekendorf (Teaca) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

În secolul trecut, la începutul anilor ’60, vinificația modernă a fost introdusă și în aceste locuri, iar la Teaca a apărut un centrul viticol, sub coordonarea unui inginer de prin pârțile Drăgășanilor.

După 1990, viticultura din zonă intră într-o perioadă marcată de un declin accentuat. Însă, în anii din urmă, unul dintre ultimii sași din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să îmbine tradițiile săsești de acum câteva secole cu tehnologia modernă.

E o punere laolaltă a unor idei vechi cu unele foarte noi, împletind meseria cu arta. Și totul se face în așa fel încât să se păstreze vie amprenta locului și a oamenilor.

Ne găsiți în același loc de unde începe și povestea strămoșilor noștri.

 

În comuna Teaca. Am plantat 13 hectare de viță nobilă, în 2013. Păstrăm însă și via veche, cea care a fost sădită în urmă cu o sută de ani. Este un adevărat monument, care are nevoie de îngrijire manuală, extrem de meticuloasă. Iată de ce vinurile noastre sunt o punte de legătură între generații. Ne-am împlinit visul de a vă aștepta oricând, în crama noastră de familie, unde producem anual în jur de 700 HL de vin. Procesul de fermentație se face în vase din inox controlate termic. Iar pentru maturare folosim butoaie din stejar.

Sunteți bineveniți să ne călcați pragul, să degustați vinurile noastre, și să aflați mai amănunțit istoria acestei părți de lume. Între timp, rolul povestitorului e preluat, cu delicatețe, de soiurile pe care le cultivăm: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Feteasca Regala, Fetească Albă. Pentru că toate poveștile acestor locuri, toți cei care vor fi lucrat vreodată aceste pământuri, fiecare atingere, orice rază de soare sau picătură de ploaie vibrează undeva, în adâncul vinurilor noastre.

Anul înființării cramei: 2013

Poziționare plantație: Transilvania

D.O.C.: Lechința – Teaca

Numarul de hectare: 13 Ha

15000 litri de vin îmbuteliați anual

Proprietar: Zaig Eckehardt

Vinificatori: Domșa Mihai, Zaig Eckehardt

Echipa

ZAIG

Zaig Eckehardt

Proprietar

Mihai Domșa

Oenolog

Pasiunea pentru vin și vie o am încă de când eram copil. M-am născut și am copilărit în Aiud, zona Ciumbrud (județul Alba), care este o zonă viticolă foarte cunoscută la noi în țară. Părinții mei făceau, degustau și vindeau vin, așa că evident, primele mele lucrări în vie au început încă de acasă. Datorită părinților mei, am reușit din tinerețe să învăț despre lucrările care se fac in vie: tăierile de rodire, legare, plivit, copilit, normarea, tratamentele fito-sanitare, etc., iar apoi, lucrările care se fac în cramă: procesarea strugurilor, transformarea mustului în vin, metode de fermentare, de protecție, maturare, îmbuteliere, etc.

După ce am terminat liceul de matematică-informatică, am urmat facultatea de horticultură, în cadrul USAMV Cluj-Napoca. Aici am dobândit cunoștințele necesare, ca apoi în anul III, să mă pot specializa pe viticultură și oenologie. În anul IV, a urmat să fac lucrarea de licență pe vinificație, pe subiectul cercetări privind calitatea unor vinuri albe obținute din centrul viticol Aiud, plaiul Ciumbrud, din soiurile Riesling italian și Traminer roz.

Ulterior după diploma de licență, am studiat tehnologia producerii și valorificării vinurilor speciale și a produselor derivate, devenind inginer masterand în anul 2019.

 

Razvan Octavian Demian

Somelier

Csiki Marius

Omul din vie

Pin It on Pinterest

Share This