Casa de Vinuri Zaig

Ţinutul celor şapte cetăţi, SIEBENBURGER, ţinutul saşilor, în zona celei mai nordice dintre ele, Bistriţa, se dezvoltă o mică podgorie cu vinuri alese. Venirea saşilor în jurul anilor 1260, atestată documentar încă din 1430, cărturarul german Johannes Troster declară în cartea “Das Altund neu Teutsche Dacia”, Nurenberg, 1666, că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

În epoca modernă, la începutul anilor ’60, viticultura şi vinificaţia modernă au fost introduse în centrul viticol Teaca sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990 viticultura din zonă intră într-un declin accentuat. Recent, unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să readucă tradiţiile săseşti de acum câteva secole, cu tehnologie modernă şi un amalgam de idei vechi şi noi, împletind tehnica cu arta, încercând să păstreze amprenta locului şi a oamenilor.”

Casa de vinuri Zaig se află in localitatea Teaca. Avem plantat 13 hectare de viță de vie nobilă, plantată in 2013. Este o cramă de familie cu o capacitate de producție de până la 700 HL de vin. Metoda folosită la obținerea vinului este cea clasică modernă. La fermentație folosim doar vase din inox la care avem controlul termic, iar pentru maturare/învechire folosim butoaie din stejar. Crama dispune de o hală amenajată unde păstrăm rezervoarele din inox pentru fermentarea mustului proaspăt și o sală pentru păstrarea vinului. Soiuri de struguri principale (românești și străine): Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Feteasca Regala, Fetească Albă. Vrem să păstrăm și viile vechi care, chiar dacă nu sunt cele mai profitabile pentru că necesită muncă destul de meticuloasă, le păstrăm pentru a ține o punte de legătură între generații – cea veche și generația nouă. Din soiurile vechi am păstrat Feteasca Albă, Neuburger și Traminer, Muscat Ottonel.