Selectează o Pagină

Casa de vinuri Zaig

Povestea

Vinului de Teaca

Ținutul sașilor. “Sibenburgen”. Tărâmul celor șapte cetăți. Undeva, în zona Bistriței – cea mai nordică dintre cetățile săsești – se dezvoltă de câțiva ani o podgorie mică, unde se produc vinuri alese.

Istoria bogată a acestor locuri își păstrează amintirile nu doar în povești, ci și în sevele pământurilor. Sașii au ajuns aici pe la 1260. Dar prima atestare documentară e o relatare a cărturarului german Johannes Tröster. El menționează în cartea sa, “Das Alt und Neu Teutsche Dacia”, (Nürnberg, 1666), că vinurile de la Tekendorf (Teaca) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată.

În secolul trecut, la începutul anilor ’60, vinificația modernă a fost introdusă și în aceste locuri, iar la Teaca a apărut un centrul viticol, sub coordonarea unui inginer de prin pârțile Drăgășanilor.

După 1990, viticultura din zonă intră într-o perioadă marcată de un declin accentuat. Însă, în anii din urmă, unul dintre ultimii sași din regiune, Zaig Eckehardt, încearcă să îmbine tradițiile săsești de acum câteva secole cu tehnologia modernă.

E o punere laolaltă a unor idei vechi cu unele foarte noi, împletind meseria cu arta. Și totul se face în așa fel încât să se păstreze vie amprenta locului și a oamenilor.

Ne găsiți în același loc de unde începe și povestea strămoșilor noștri.

 

În comuna Teaca. Am plantat 13 hectare de viță nobilă, în 2013. Păstrăm însă și via veche, cea care a fost sădită în urmă cu o sută de ani. Este un adevărat monument, care are nevoie de îngrijire manuală, extrem de meticuloasă. Iată de ce vinurile noastre sunt o punte de legătură între generații. Ne-am împlinit visul de a vă aștepta oricând, în crama noastră de familie, unde producem anual în jur de 700 HL de vin. Procesul de fermentație se face în vase din inox controlate termic. Iar pentru maturare folosim butoaie din stejar.

Sunteți bineveniți să ne călcați pragul, să degustați vinurile noastre, și să aflați mai amănunțit istoria acestei părți de lume. Între timp, rolul povestitorului e preluat, cu delicatețe, de soiurile pe care le cultivăm: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Feteasca Regala, Fetească Albă. Pentru că toate poveștile acestor locuri, toți cei care vor fi lucrat vreodată aceste pământuri, fiecare atingere, orice rază de soare sau picătură de ploaie vibrează undeva, în adâncul vinurilor noastre.

Anul înființării cramei: 2013

Poziționare plantație: Transilvania

D.O.C.: Lechința – Teaca

Numarul de hectare: 13 Ha

15000 litri de vin îmbuteliați anual

Proprietar: Zaig Eckehardt

Vinificatori: Cristina Carazan, Zaig Eckehardt

Echipa

ZAIG

Zaig Eckehardt

Proprietar

Cristina Carazan

Inginer Oenolog

Mă numesc Cristina Carazan, m-am născut în Republica Moldova și de câțiva ani trăiesc în România. Am făcut liceul la profil real, în Suceava și Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Din 2018 vinific la Teaca, la Crama Zaig. Domeniul vinului m-a atras în momentul când am început să fac vin, să înțeleg procesul de Vinificație și m-a făcut curioasă să aflu mai multe. După prima toamnă la cramă am decis să merg pe această direcție, să vinific, să studiez și să evoluez în domeniu. Drumul până aici nu a fost unul ușor, dar în schimb plin de entuziasm și satisfacție. Este un domeniu dinamic, ce se dezvoltă și necesită de la noi multă experiență, capacitate de a te adapta necesităților consumatorului și curajul de a fi inovativ folosind noi tehnici de vinificație. Este un domeniu solicitant ca timp și implicare, iar orice decizie luată se regăsește sub o formă bună sau mai puțin bună în rezultatul final. Iar satisfacția unei reușite este pe măsură. 🙂

În 2021 am finalizat studiile de master la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Acest master făcut pe tehnologia producerii și valorificării vinurilor speciale și a produselor derivate reprezintă o treaptă importantă pentru că îmi oferă o perspectivă mai largă despre lumea vinului.

Îmi place mult soiul Fetească Albă (pe care îl avem la crama ZAIG și îl vinificăm) și este impresionant ce vinuri bune se pot obține din acest soi minunat .

Câteva împliniri profesionale:
Am creat propriul vin lansat sub brandul personal Cristina Carazan, este vorba de vinul White no.1 by Cristina Carazan. Acesta este un cupaj făcut dintre două soiuri, Fetească Alba și Sauvignon Blanc. Este o realizare mare pentru că la aceste vinuri am posibilitatea să experimentez și să aduc inovație.
Clienții mulțumiți de calitatea vinului și care se reîntorc la cramă și caută un anumit vin pentru că acela i-a rămas în minte este iarăși o împlinire importantă. 🙂
De asemenea, printre cele mai mari realizări sunt premiile pentru vinurile Zaig.
Premii pe care le-am luat la diferite concursuri profesionale de vinuri, mă refer la cele 4 medalii de aur luate la Vinarium din 2020 și 2021 care are un rol în creșterea vizibilității brand-ului Zaig la nivel național și internațional.

Razvan Octavian Demian

Somelier

Csiki Marius

Omul din vie