Selectează o Pagină

Apariția temporală a Traminerului nu este foarte precisă, însă știm că acesta a împrumutat numele orașului de proveniență din nordul Italiei de azi, cândva între secolele 12. și 16.

🍇 Gewürztraminer-ul (numit și Traminer roz), este frățiorul cu pielița roz al acestui soi, pe care îl cunoaștem ca versiunea aromatică cu fructe de pădure roz și petale de trandafir alb.

În prezent, plantații ale vițelor de vie Traminer pot fi găsite în toată Europa centrală: din Bulgaria și Slovenia până în Ungaria și Cehoslovacia.

De asemenea, Traminerul roz este cultivat și în țări precum Moldova, Ucraina și Rusia, unde este folosit și pentru a aromatiza vinurile spumante.

Traminer-ul, fiind un soi cu o coacere târzie, preferă terasele aerisite și răcoroase pe timp de noapte. Tocmai din acest motiv, Ardealul oferă un climat ideal pentru aceste struguri aromate. 

Și desigur, la acest capitol nici Podgoria Lechința nu face excepție. 😃

În ținuturile noastre, vechea cultură a viței de vie pornește din secolul 12, când sașii, acești viticultori pricepuți, ne-au îmbrăcat dealurile cu vița de vie, care a dat strălucire Podgoriei Lechința.

În câteva dintre viile noastre, păstrăm și azi crâmpeie de istorie, ale tradițiilor vinificării din cele mai vechi timpuri.

Acest lucru se reflectă în metodele (din ce în ce mai rar întâlnite) pe care le aplicăm, cum ar fi: conducerea viei în cerc ardelenesc, îngrijirea tradițională a butucilor de 100 de ani, și bineînțeles, culegerea manuală a strugurilor de pe cele 2 hectare ale viei centenare, care sperăm că într-o zi își va recăpăta faima de odinioară.

În această vie aflată pe un dealul Grät din Teaca, ne mândrim cu mica noastră plantație de Traminer – același Traminer străvechi, curat, suav, sfios, dar foarte frumos. ❤️

🍇 Via veche de 100 de ani, Traminer și cele 600 de sticle în ediție limitată 🍷

2022 este un an care marchează un eveniment foarte important pentru noi, un an care cu siguranță va intra în istoria cramei noastre.

Acesta este primul an în care am decis să ”ne călcăm pe suflet” și din mica noastră producție limitată la doar 600 de sticle, să împărtășim și cu tine o parte din sufletul bătrânei vii, de care s-au bucurat deja până acum 4 generații.

Cu această ocazie, îți prezentăm vinul Traminer, provenit din strugurii din via noastră de 100 de ani. Acest vin sec s-a născut din soiul Traminer, cu puțin timp în 2020, într-o lună de Octombrie nu foarte friguroasă.

Sperăm ca aromele de trandafir alb, corpul catifelat, susținut de o aciditate non-excesivă, să te încânte și să te ajute să descoperi cel puțin o bucățică din istoria săsească și tradiția viei noastre centenare.

În cazul în care ai avea orice fel de curiozități despre vinurile ZAIG sau viticultura din zonă, să știi că ne poți vizita oricând.

Sau poți să ne întrebi chiar și aici în câmpul de comentarii, îți vom răspunde cu cel mai mare drag! 📨

 

Cele mai bune gânduri,

Casa de vinuri ZAIG 🍷

Pin It on Pinterest

Share This