Selectează o Pagină

Precum fiecare soi popular și îndrăgit de iubitorii de vinuri din toată lumea, și Muscatul are o proprie zi dedicată în calendar. Așa că, profitând de această ocazie, ne-am gândit să împărtășim cu tine o poveste scurtă despre acest soi minunat, care crește mândru și astăzi în Via noastră Veche de 100 de ani.

Povestea soiului

Povestea de azi începe cândva în prima parte a secolului 14, atunci când unei prințese pe nume Feteasca Albă i-au promis sașii că îi vor aduce un prinț pe nume Muscat. Iar precum fiecare poveste nemuritoare, și aceasta pornește de la origini și se termină niciodată…

Drumul pe care l-a străbătut Muscatul până să ajungă pe meleagurile noastre din Ardeal a fost unul lung și cu multe aventuri. 

Acest soi s-a născut în Alexandria, a trecut prin Grecia (locul în care și-a primit numele de Samos), iar în final a ajuns și pe ținuturile noastre. Însă, pe vremea aceea românii nu erau obișnuiți cu aromele grele și tămâioase ale Muscatului, motiv pentru care acest soi a fost refuzat de către viticultori.

Așa că, Muscatul a trecut munții Ardealului și a călătorit până în Germania, locul în care s-a odihnit câțiva ani buni.

Dar, până la urmă soarta a făcut ca Muscatul să se reîntoarcă la noi, în bagajul sașilor.

În secolul 14, atunci când acești oameni au venit să-și construiască cetățile, au adus cu ei și propriul stil de viață, împreună cu tradițiile lor. Ajunși într-o zonă cu un climat ideal pentru creșterea strugurilor albi, evident că din bagajul lor nu au putut lipsi nici soiurile de struguri preferate.

Așa că, ajunși în Ardeal, sașii au început plantările așa cum le-au învățat bunicii și străbunicii lor.

Feteasca Albă și Muscat Ottonel a fost plantați, crescuți și vinificați împreună, iar nici în ziua de azi nu se știe dacă ar fi fost vreodată altfel.

Acest ”cuplu regal” care și-a găsit acum sute de ani în Transilvania o nouă casă, trăiește și astăzi, pe un deal numit Rupäsch din Teaca, în Via Veche de 100 de ani.

Via plantată de bunicii lui Ecke (proprietarul Casei de Vinuri ZAIG) a ajuns să fie un adevărat monument, care păstrează vie memoria soiurilor autohtone săsești din această zonă.

Via Veche este singura vie de 100 de ani compactă din țara noastră, din care vinurile se comercializează la sticlă, pentru a ajunge pe mesele celor care vor să guste din această poveste.

Unul dintre aceste vinuri este cupajul FA&MO 2020, pe care îl poți comanda exclusiv din magazinul online.

Pin It on Pinterest

Share This