Selectează o Pagină

Lumea vinului poate părea uneori intimidantă, mai ales atunci când vine vorba de asocieri culinare.

Probabil ți s-a mai întâmplat și ție să ai un vin excelent pe masă, dar să nu știi ce mâncare să pregătești pe lângă. Sau, poate chiar invers: ți-ai preparat deja meniul savuros, însă nu ești sigur care sticlă ar trebui să o deschizi de pe raftul cu băuturi.

Adevărul este că fiecare vin are povestea lui și totodată, fiecare diferă în funcție de soiul-cupajul, terroir-ul, de metodele de vinificație și de crama de unde provine. Cam acesta este motivul pentru care un Chardonnay de la ZAIG nu se va asemăna niciodată cu unul provenit de la o altă cramă. Iar din moment ce asocierea vinurilor cu preparatele culinare este un subiect mai larg, îți vom povesti mai multe despre asta într-un articol viitor.

Până atunci, iată câteva recomandări prin care vrem să ne asigurăm că nu vei da greș data viitoare când deschizi o sticlă de ZAIG lângă mâncarea ta preferată.

Caută echilibrul între vin și farfurie

Deocamdată, prima și singura regulă de ținut minte este că vinul și mâncarea din farfuria ta trebuie să se echilibreze reciproc, fără ca vreunul dintre ele să copleșească gustul, aromele și textura celuilalt.

În recomandările noastre de mai jos, ne-am concentrat pe o asociere complementară. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că scopul nostru este să creăm un contrast între vin și bucatele culinare, în care gusturile și aromele se desprind și echilibrează bogăția celeilalte.

Iar pentru asta, în primul rând trebuie să ne concentrăm pe elementul cel mai proeminent din farfurie.

Imaginează-ți pentru un moment faptul că ai în fața ta o farfurie cu un cotlet de porc cu ciuperci delicios, alături de o garnitură de orez (aldente). Această farfurie este precum o scenă de unde îți asculți piesa preferată: carnea este solistul (elementul proeminent), urmată de orchestră (garnitura), iar pe partea de fundal, linia melodică este reprezentată de sosul de ciuperci. Tot ce îți mai lipsește este un pahar de vin bun care să dirijeze corect. 😊

Care ar fi acel vin mai exact? Răspunsul îl găsești mai jos printre recomandările noastre.

Fetească albă & Muscat Ottonel 2020, Vie veche de 100 de ani

Născut din via noastră de 100 de ani, acest cupaj de Fetească Albă & Muscat Ottonel 2020 provine din cupajul favorit al sașilor din Teaca, de peste 100 de ani.

Acest lucru explică motivul pentru care ambele și-au păstrat puterea aromatică, care constă în mirosuri fine, simple, dar rotunde.

Ca miros, pe lângă notele de flori de tei și flori de viță-de-vie (Fetească Albă), mai putem găsi și note ușoare de vanilie, piersici supra-coapte, pere și fagure de miere (Muscat Ottonel).

Gustul sec, urmat de un amărui fin și plăcut la final este completat de o aciditate ridicată, specifică soiului Fetească Albă din zona Teaca.

Datorită gustului proaspăt și acidității ridicate, acest vin se poate asocia perfect cu brânzeturi fine nematurate: de la telemea dulce de vacă și brânză ușor sărată de oaie sau de capră, până la cele franțuzești, precum camembert, fondue sau brânză de brie.

De asemenea, FA&MO 2020 merge bine și cu următoarele preparate: bucate din carne albă (ca exemplu, ciulama de pui cu ciuperci), paste cu brânză și feliuțe de șunculiță ușor prăjită, paste carbonara, prosciutto e melone sau grisine.

Traminer 2020, Vie veche de 100 de ani

Traminer 2020 este un vin tânăr din ”părinți bătrâni”, limpede, şi a cărei intensitate aromatică şi gustativă, nu stau departe de cupajul pe care l-am prezentat anterior.

Diferența considerabilă o poți observa însă în aromele sale fine care te duc cu gândul la flori albe, flori de trandafir și flori de tei, completate cu note de fructe tinere în pârgă, de gutui şi mango.

Gustativ, poți descoperi un vin echilibrat și suplu, dar cu o vigoare bună, care are o aciditate medie spre ridicată.

Având o intensitate și aciditate asemănătoare cu FA&MO, ca asociere culinară putem spune că merg toate mâncărurile pe care le-am menționat mai sus, însă totodată putem completa lista cu următoarele: mâncăruri cu sos alb, piept de rață și cartofi piure cu trufe, macaroane cu brânză și nuci ușor prăjite, risotto ai funghi, ciuperci mănăstirești cu sos de smântână și mărar uscat, sturion tânăr gătit la tavă.

Sauvignon Blanc 2021

Sigur cunoști și tu acest vin popular și revigorant, din moment ce este un soi preferat de multe persoane. Sauvignon Blanc 2021 de la ZAIG este un vin sec, cu o aciditate care stimulează apetitul și completează perfect mâncărurile care nu dispun de prea multă aciditate.

Sauvignon Blanc-ul de Teaca este un vin universal, cu un nas mare în care putem simți arome plăcute de citrice, soc proaspăt de 1-2 zile, grapefruit, lime și flori de salcâm.

Dacă ești un iubitor de bucate orientale, trebuie să descoperi neapărat intensitatea elegantă al Sauvignon Blanc-ului 2021, servit alături de o mâncare indiană.

Totodată, acest vin se potrivește de minune cu aproape toate preparatele din pește: de la sushi, stridie, salată de crabi și creveți, până la peștii răpitori din apele României, cum ar fi: știucă, șalău, biban sau somn.

Alte asocieri culinare: patiserie franțuzească, preparate din carne albă, mix-uri de carne tocată pentru sarmele, gulaș ardelenesc și săsesc nu foarte condimentat, spaghete quatro formaggi, ciulama de pui, sosuri de ciuperci, și bineînțeles, atât brânzeturi tradiționale cât și cele franțuzești, precum: camembert, roquefort, fondue și brânză de brie.

Chardonnay 2020

Chardonnay-ul este cameleonul din lumea vinului, fiind unul dintre cele mai versatile soiuri de struguri din lume. Atunci când deschizi o sticlă de Chardonnay, ești pregătit să pornești într-o aventură în care nu știi exact ce te așteaptă.

Chardonnay 2020 de la ZAIG este un vin sec rotund, fără a fi moale, intens și bine echilibrat.

Intensitatea lui este foarte asemănătoare cu cea al Sauvignon Blanc-ului, însă ca spectru olfactiv, putem observa pe lângă aromele fructate, cum ar fi: miros de piersică de deal în pârgă, pere coapte, pomelo și pepene abia maturat, şi note acute de lămâie proaspătă.

Chardonnay 2020 este un vin gastronomic, cu o corpolență medie spre superioară și cu o prospețime susținută de o acidinate specifică terroir-ului. Aciditatea ridicată al vinului se poate asocia bine cu bucatele de patiserie, ca exemplu plăcintele cu brânză sau tartele cu legume.

De asemenea, se potrivește și cu brânzeturile, pastele și preparatele din carne albă, menționate la Sauvignon Blanc 2020.

Pinot Noir Rosé 2021

Lista noastră nu ar fi fost completă fără să menționăm un rosé. Chiar dacă este văzut de mulți oameni fiind o băutură ”de sezon”, vinul rosé este unul dintre cele mai versatile vinuri pe care le poți pune pe masă alături de bucatele tale preferate.

Pinot Noir Rosé 2021 este un vin intens cu o aciditate naturală revigorantă, specifică Podgoriei Lechința. Prima notă olfactivă al acestui vin tânăr te duce către arome de miez proaspăt de pepene roşu, de căpșuni în pârgă și zmeură coaptă.

Structura și gustul vinului sunt într-un echilibru perfect, iar din acest motiv se acompaniază bine cu preparatele din bucătăria japoneză, ca și sushi, surimi sau sashimi.

Datorită acidității ridicate, Pinot Noir Rosé 2021 se asociază bine și cu următoarele preparate: brânzeturile românești cât și cele franțuzești menționate, preparatele din carne albă cu sos alb sau smântână, curcan, iepure tânăr, fazan tânăr, miel/ied la cuptor, paste carbonara, spaghete quatro formaggi, preparate din ciuperci.

Dacă ai ajuns până aici, sperăm că ți-ai găsit perechea perfectă, potrivită gusturilor tale. Îți lăsăm un link către magazinul nostru online, unde poți descoperi toată gama vinurilor ZAIG și de asemenea, le poți comanda direct la tine acasă. 

Pin It on Pinterest

Share This