Selectează o Pagină

Știm deja că vinul devine mai bun cu cât îmbătrânește, dar să nu uităm că poveștile despre vin care se întind pe secole pot fi la fel de bune și merită împărtășite.

Cu ocazia #NationalOldStuffDay ne amintim de lucrurile pe care s-a pus praful de-al lungul anilor și totodată de vremurile trecute pe care le-am lăsat în urmă.

La Casa de Vinuri ZAIG, astăzi noi rememorăm vițele de vie care au fost cultivate pe meleagurile din Teaca încă din antichitate. Povestind lângă un pahar de vin, ne-am spus că ar fi păcat să nu împărtășim și cu tine o bucățică din istoria noastră.

Pe ținuturile noastre, cultura vinului începe încă din secolul XII, odată cu sosirea sașilor care ne-au îmbrăcat dealurile cu viță de vie, locul pe care îl cunoaștem astăzi ca fiind Podgoria Lechința. Datorită solului cu o aciditate ridicată și climatului ideal pentru creșterea strugurilor albi, vinul alb de Teaca a devenit o băutură specifică zonei și recunoscută printre iubitorii de vin de-al lungul istoriei.

Totodată, ascunsă în această podgorie se află și o vie plină de poveste, un monument care merită să fie descoperit, purtând numele de Via de 100 de ani. Această vie este o plantație amestecată cu diferite soiuri (așa cum se obișnuia pe vremea sașilor din zonă), întinzându-se pe o suprafață de 1,5 hectare.

Johannes Tröster, un cărturar german din secolul al XVII-lea scria că în această zonă erau cele mai bune vinuri albe pe care le-a gustat vreodată.

Vinurile ajungeau până la Cluj-Napoca, iar puțin mai târziu chiar și pe mesele împărătești de la Viena, primind pe acea vreme și apelativul de ”vinul împăraților”.

Pe la jumătatea secolului XX, epoca socialistă și-a pus amprenta și pe aceste meleaguri, iar viile din Teaca au fost preluate de către stat. Mai târziu, viticultura a început să intre în regres, iar după căderea regimului comunist a urmat încet uitarea.

Însă, după anii 90 am reușit să redobândim o parte din viile vechi.

Pe atunci, făceam vinul ca pe vremuri, într-un mod tradițional, iar rodul muncii noastre îl împărtășeam cu prietenii și familia.

După scurt timp am realizat însă, că această tradiție veche de sute de ani merită înviată, iar Teaca trebuie readusă pe harta viti-vinicolă a țării. Iar pentru a face acest lucru, în primul rând trebuie să ne concentrăm pe calitatea vinului și pe păstrarea tradițiilor.

Astfel, în cea mai veche vie din Teaca, în Via de 100 de ani pot fi găsite soiuri autohtone și vechi din zonă, care sunt lucrate manual și astăzi, chiar dacă costurile sunt mai mari comparativ cu o vie modernă.

Tradiția vinificării din cele mai vechi timpuri încă mai trăiește chiar și prin metodele pe care le aplicăm: conducerea viei în cerc ardelenesc, îngrijirea tradițională a butucilor de 100 de ani, și bineînțeles, culegerea manuală a strugurilor de pe cele 2 hectare ale viei centenare, care sperăm că într-o zi își va recăpăta faima de odinioară.

Deocamdată, ne oprim aici cu poveștile. Dar tu poți să ne spui în comentarii ce reprezintă această zi pentru tine.

Pin It on Pinterest

Share This